Curriculum Vitae (NL)Ludo Claesen
Componist – Dirigent (°Genk 1956)Ludo Claesen studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen Percussie, Muziekschriftuur, Compositie, Koor-en orkestdirectie . In 1987 werd hij laureaat orkestdirectie (oratorium) bij het Limburgs Symfonieorkest te Maastricht. Als uitvoerend musicus concerteerde hij in diverse Europese landen, Israel , de USA en Zuid-Korea. Voor Belgische, Nederlandse en Franse omroepen maakte hij radio- en TV opnamen
Als gastdirigent stond Ludo Claesen voor het Limburgs Symfonieorkest Maastricht, het Nieuw Vlaams Symfonieorkest , het Philharmonic Orchestra te Dnepropetrovsk (Oekraïne), het Nederlands Promenadeorkest, Philharmonisches Kammerorchester Köln, het Vlaams Radiokoor ,het Koor van de Vlaamse Opera , Bachkoor Middelburg, The Brussels Vocal Consort, Pro Arte Eupen , Studium Chorale Maastricht en the Jeju Philharmonic Choir (S.Korea). Tevens tekent hij voor de jaarlijkse uitvoering op Goede Vrijdag van Bachs’ Johannes Passion door het Kamerkoor Maastricht .
Bij de jaarlijkse ‘Kooracademie’ te Brugge is hij een vaste waarde als dirigent en docent koorleiding terwijl hij jarenlang de bezielende leiding had bij grote zangevenementen zoals “Limburg Zingt”, “Flandria Cantat” te Antwerpen en de  ‘Community singing’ in de Doelen te Rotterdam.
Ludo Claesen leidt het Kathedraalkoor Hasselt, het ‘Kamerkoor Maastricht’ en de Cappella Concinite Leuven. Jarenlang was hij verbonden als artistiek leider van het Männerquartett Eupen.
In 1997 lag hij aan de basis van de oprichting van de Limburgse Oratoriumvereniging (LOV) waarmee hij als artistiek leider succesvolle projecten realiseerde zoals de Carmina Burana (Orff) ; Messa di Gloria (Puccini) ,de Elias (Mendelssohn)en de creatie van het oratorium ‘Stad van Vrede’ (P.Steegmans). Onder zijn leiding soleerden verder diverse musici zoals Wibi Soerjadi (piano), Anastasia Safonova (piano), Anders Davidson (cello), Aleksandr Khramouchin (cello), het Trio Vienarte Wien, en vele anderen.
Ludo Claesen doceerde 36 jaar Polyfonie en orkestspel aan LUCA School of Arts , campus Lemmensinstituut te Leuven. Hij is hoofdvakdocent koordirectie en koorzang aan de Hogeschool Zuyd, conservatorium te Maastricht( NL) en leraar koorleiding aan het stedelijk Conservatorium te Hasselt. . Vervolgens zetelt hij in adviescommissies van de auteursvereniging SABAM,  de koorfederatie ‘Koor en  Stem’ te Antwerpen en het Europees Muziekfestival Neerpelt.
Sinds geruime tijd profileert hij zich ook meer als componist van vocale en –kamermuziekwerken.       Zijn ‘Missa pro nativitate Europae’ voor koor,orkest en soli werd onder zijn leiding in première gebracht te Lanaken (1994) in co-produktie met de KRO-radio. In 2002  leidde hij ditzelfde werk in het Festival van Vlaanderen (Limburg) te samen met werken van P.Swerts en P.Steegmans.  In 1995 werd door de BRTN Radio 3 onder zijn leiding zijn ‘Psalmus 112’ voor kopers,koor en percussie opgenomen, met het BRTN-koor en het Beaux Arts Quintet. Zijn suite ‘Mijmeringen’ (voor koor, houtblazerskwartet en klavier) werd in 1998 gecreëerd ; ‘Bekoorlijk’ (8-stemmig koor) kende zijn creatie in 2000.
In juni 2003 werd zijn ‘Missa Ave Virga Jesse’ in première gebracht door het Hasselts Kathedraalkoor, Kamerkoor Maastricht  en Johan Hermans aan het orgel. De versie voor koor, orgel en kamerorkest werd in dat zelfde jaar door de VRT-televisie  rechtstreeks uitgezonden als inzet van de Hasseltse Zevenjaarlijkse Feesten. Op het Wereld Muziek Concours 2005 te Kerkrade kende zijn ‘Eurode-Fantasia’ (voor 2 orkesten) een wereldpremière o.l.v. de componist.
Opnieuw schreef hij voor de Virga Jessefeesten in 2010 een nieuw werk nl. ‘Missa Beata virgo Maria‘ (koor, orgel, cello en hobo) dat onder zijn leiding door het Kathedraalkoor Hasselt werd uitgevoerd.  In april 2015 dirigeerde hij zijn ‘Cantico del Sole’ voor vrouwenkoor, strijkers en 3 solisten , in een uitvoering van Concinite. Zijn ‘Cantata for Lent I’ (koor, kamerorkest) kende haar première in 2017 met het Kathedraalkoor Hasselt als uitvoerder. Het Kamerkoor Maastricht tekent voor de ‘Cantata for Lent II’ in een premièreuitvoering op 30/03/18.
Diverse verplichte werken componeerde hij voor het Europees Muziekfestival Neerpelt; Koorwedstrijd Vlaanderen – Maasmechelen ; Int. Choral Competition ‘Ave Verum 2017’ te Baden (Austria) en  de Belfius-nationale muziekwedstrijd te Brussel. Zijn composities zijn terug te vinden bij Belgische en- Nederlandse uitgeverijen zoals Euprint Leuven; Intrada Heerenveen(NL); Annie Bank (NL) is nu Musikal Spezial / Edition Ferrimontana in Duitsland!, Ascolta  Houten (NL), Harmonia- De Haske (NL), Iduna (NL), Beurskens Maasbree (NL), Centrum voor Vlaamse Muziek Antwerpen.
Diverse werken van Claesen werden op CD opgenomen ,waaronder zijn ‘4 Miniatures’ voor saxofoonkwartet ; ‘Suite Ancienne’ voor strijkers ; ‘Missa Ave Virga Jesse’ (2005 – VISIONAIR) voor koor en orgel ; in 2010 een full-cd ‘Claesen meets Claesen’ – sacred choralmusic composed and conducted by L.Claesen ; in 2013 de cd ‘Cantate’ met koormuziek voor de Liturgie (met 4 werken) in een productie van de VCLM Leuven.
In september 2016 nam hij met het Kathedraalkoor Hasselt de 49 liederen van P.Schollaert op op een dubbel-cd ‘7×7 zingen voor de Virga Jesse‘ die hij schreef voor de Virga Jesseommegangen.
In 1993 werd hij laureaat van de SABAM-koorcompositiewedstrijd te Brussel en ontving hij de Provinciale cultuuronderscheiding. Verdere compositie-onderscheidingen vielen hem te beurt in Antwerpen (1985/1986), Leeuwarden (1996) , Verona (1997) en Rome (2006).
Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij tevens de prijs “Het Gulden Spoor 1995” van de provincie Limburg; de Bisschoppelijke onderscheiding “Bene de Ecclesia merenti” (2002) ; de “Silberne Kulturehrennadel der Regierung der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens (2003) en het ‘Zilveren Ereteken 2de Klasse’ van de stad Hasselt (2017)


Ludo Claesen
Kozenstraat 31
B-3512 Hasselt
TEL  0032 (0)11-314384
GSM 0032-(0)495-104385
E-MAIL ludo.claesen@telenet.be / claesenludo@gmail.com

Levensloop