COMPOSER, CONDUCTOR, DOCENT, JURY MEMBER FROM HASSELT, BELGIUM

Een compositie voor harmonie-orkest (in orkestratie van Chris Opsteyn) en percussie.

Deze compositie is het verplichte werk geweest voor het eindexamen percussie aan het Lemmensinstituut te Leuven (1991).
Het is een typisch stuk voor samengesteld slagwerk waarin het ritme de stuwende kracht blijft en de weerspiegeling is van het levensritme of de ‘levensadem’ binnen de talrijke positieve en negatieve ervaringen van de mens.
In dit 3-delige werk symboliseren de veelheid van maatwisselingen en opgejaagde ritmen de menselijke drukte van elke dag, te samen met de innerlijke spanningen die daar om heen hangen; (dit wordt vooral duidelijk in het eerste en laatste deel). Een mogelijke ad-libitumpassage voor drums op het einde van deel 1 (net voor het Maestoso) ,kan symbool staan voor de verstoring van het menselijk ritme in zijn dagdagelijkse beslommeringen. Deze beslommeringen zouden de rode draad moeten zijn voor een gezonde ‘breath of life’.

Het middendeel vormt een duidelijk contrast en zet spanning om in innerlijke gevoelens van rust en diepe emotie. Vanzelfsprekend is de vibrafoon het meest aangewezen instrument om dit innige moment te sturen en te brengen naar een kort maar absoluut hoogtepunt.

Het derde deel begint zeer energiek en stuwend maar vastgehouden door een zeer strak en gebald tempo. De marimba neemt het voortouw terwijl het gehele orkest de stuwing moet bevorderen. Omwille van het onvoorziene in het leven eindigt het werk niet op een spetterende wijze maar deint het uit in de onregelmatigheid en het verrassende in het leven. Het werk werd georkestreerd door een oud-student van Ludo Claesen nl. Chris Opsteyn . Chris doorliep zijn volledige slagwerkopleiding bij Ludo Claesen aan de muziekakademie van Lanaken en het Lemmensinstituut.

Ludo Claesen dirigeerde zelf het harmonieorkest van het Lemmensinstituut te Leuven in een uitvoering van dit werk voor de VRT Radio 3 in 1995.
Heel recent werd Breath of life uitgebracht op CD (uitgave De Haske 198.008 Heerenveen) onder de titel ‘Overture to a new age’. Dirigent Nico Neyens staat borg voor een mooie uitvoering ervan met zijn NIKO Symphonic Band. De solisten komen uit het Percussieorkest van het Lemmensinstituut, dat onder leiding staat van Ludo Claesen.

Breath of life bevat de elementen die nodig zijn in het leven nl. Afwisseling , rust en stuwing, meditatie en zorg, waarbij het einde van de levensadem onvoorspelbaar is en zeer verrassend blijft.