COMPOSER, CONDUCTOR, DOCENT, JURY MEMBER FROM HASSELT, BELGIUM

MISSA “ BEATA ES, VIRGO MARIA”
                  (Zalig zijt Gij, Maagd Maria)

for mixed choir, congregation, oboe ,violoncello and organ
(based on the Gregorian Chant Kyriale XIII)

composed by LUDO CLAESEN
——————————————————————————————–


Om een feestelijke inzet de kunnen geven aan de Virga Jessefeesten 2010 gaf het Hasseltse Kathedraalkoor de opdracht aan hun dirigent-componist Ludo Claesen een nieuwe mis te schrijven.
Van meet af aan was het de bedoeling een functionele meerstemmige mis te schrijven waarin koorzang en volkszang een perfecte symbiose vormen. Aangezien het gregoriaans Kyriale VIII, ook genoemd de ‘Engelenmis’, een feestmis is leent het zich uitstekend als inspiratiebron voor een nieuwe hedendaagse compositie.
Het koor kan hierin echt ‘koor’ zijn en tevens ondersteunend zijn in de samenzang terwijl het orgel over heel de lijn schilderachtig blijft en soms wel concerterend op het voorplan treedt in perfecte harmonie met de twee overige  instrumenten: de hobo en de cello.
Qua stijl bevat deze mis de typische ‘Claesen’-elementen: grote melodische zinsbouw afgewisseld met polyritmische momenten geplaatst in een kleurrijk harmonisch kader.
De partituur werd uitgegeven door een vooraanstaande kooruitgeverij ASCOLTA Houten (Utrecht) – email: info@ascolta.nl – waar meerdere werken van Claesen werden uitgegeven.
Deze ‘Missa’ werd  Claesen zijn vierde grote miscompositie.

De wereldcreatie van de Missa ‘Beata es, virgo Maria’ was te horen op
zondag 15 augustus 2010 om 11.00 in de St.Quintinuskathedraal te Hasselt
in een EUROVISIE-uitzending waaraan een 8-tal tv-zenders hun medewerking verleenden. Het Kathedraalkoor Hasselt, organist Paul Steegmans, Nele Joosen (hobo) en Joyce Kuipers (cello) hebben onder leiding van de componist deze creatie alle eer aangedaan.